Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği, ağız içerisinde daha iyi bir gülüş elde etmek için yapılan uygulamaların tümünü içeren diş hekimliği dalıdır.
Estetik, hayatımızın birçok alanında olduğu gibi, diş hekimliğinde de önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü dişler direk görüş alanındadır. Kişinin özgür bir şekilde gülümseyebilmesi için gingival (dişeti ve çevresi) unsurlara, diş ve dudakların uyumu önemlidir. Estetik diş hekimliğinde giderek gelişen teknoloji ile fonksiyonel özellikler de artmıştır. Böylelikle Gülüş Dizaynı dediğimiz tasarım ile kişiye özel ideal gülüşü oluşturmuş olunur.
- Estetik Dolgu (Kompozit),
- Porselen Kronlar,
- Zirkonyum Kaplama,
- Lamine Kaplama.
Estetik Dolgu (Kompozit);
Kayıp diş dokularını güvenilir ve etkili bir şekilde restore etmek için kullanılır. Tek bir ziyarette 4-6 dişe kadar yaptırmak mümkündür. Bu nedenle değişiklikler ilk ziyaretten hemen sonra görülebilir, hayalini kurduğunuz gülümsemeye sahip olabilirsiniz. Estetik dolum prosedürleri uygulanırken, farklı yıldırım koşullarında bile, bir dişin doğal şekline, rengine, opaklığına, yüzey mikro yapısına uygun olarak kaybedilen diş dokuları onarılır. Fiziksel özellikleri, diş dokularına yapışması, aşınması gibi aynı olan en yüksek kalitede (sertifikalı) dolgu malzemeleri kullanarak çalışılır ve çok çeşitli renk tonları, bireysel bir güzelliği geri kazanma fırsatı sunar. Lokal anestezi sonrası, herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. İşlem yapılırken koruyucu bir hazırlık tekniği kullanılır, hasarlı ve demineralize diş dokuları alınır, canlılıklarını korumak için dişler parlatılmaz ve gerekirse kolayca düzeltilir. Restorasyonun dayanıklılığını ve kalitesini sağlamak için, neme dayanıklı bir lastik dişlere dolgu yapılırken kullanılır. Bu yöntem, tedavi sırasında bir dişi, tükürük, diş eti sıvıları ve solunum sırasında oluşan buhardan izole eder.
Porselen Kronlar;
Birçok nedenle olabilecek aşırı madde kaybına uğrayan dişlerin korunabilmesi için kişinin dişlerinin üstlerine yine diş şeklindeki materyaller ile birlikle kaplanması işlemine porselen kuron denir. Kişi, diş estetiği gibi sebepler ile dişlerin formunu ve rengini değiştirmek istediğinde porselenler ile çözülmüyor ise porselen kuron uygulaması yapılabilir. Ayrıca, dişlerinde madde kaybı fazla olan kişilerin dişlerini korumak için ve kanal tedavisi sebebi ile geriye az diş dokusu var ise porselen kuron uygulaması yapılabilir. Bunun dışında daha önce yapılan porselen kaplamaların değiştirilmesi gerekiyor ise bu durumda da porselen kuron uygulaması yapılabilir.
Zirkonyum Kaplama;
Estetik diş hekimliğinde zirkonyum diş tedavisi yüz güldüren sonuçlar verir. Zirkonyum diş metalsiz, diş etine uyumlu ve ışık geçirgenliği yüksek estetik diş kaplama malzemesidir. Dişler kesildikten sonra ölçüsü alınır ve bilgisayar ortamında taranarak üç boyutlu alt yapısı alınır. Alt yapı için prova yapıldıktan sonra laboratuarda hazırlanan porselenler hasta ağzına takılmak için uygun hale gelir. Zirkonyum kaplama, estetik bir yapıya sahip olduğu için doğal dişlerinizden ayırt edilmesi zordur. Diş etine uyumlu olması ve anti-alerjik olması da bir diğer avantajıdır. Metal destekli porselenlere nazaran daha hafiftir ve ağızda koku yapmaz.
Lamine Kaplama;
Yaşa ve ağız bakımına bağlı olarak dişlerin rengini ve dayanıklılığını kaybetmesi söz konusudur. Zamanla zayıflayan dişler aşınabilir ve kırılabilirler. Bu durumlarda estetik diş hekimliği yardımıyla kaybedilen dişler tekrar kazanılabilir. Aynı zamanda estetik kaygı duyan kişiler, dişlerinin göze hoş görünen bir forma kavuşmasını isteyebilirler. Yine bu aşamada lamina diş kaplama ya da tam seramik kaplama seçenekleri yardımcı olabilir. Şekil bozukluklarını gidermek, hafif çapraşık dişleri düzeltmek, renk uyumsuzluklarını ortadan kaldırmak, ön dişleri hizalamak ve diğer estetik ve fonksiyon bozukluklarını gidermek için porselen diş kaplama yaptırılmalıdır. Gerekli olduğu durumlarda hemen her yaştan hastaya uygulanabilen lamina porselen dişler, özellikle diş yapılarını beğenmeyenler için restoratif avantaj taşırlar. Lamina porselen kaplama uygulanmasının gerekli olduğu durumlar ise şöyledir:
- Ön dişlerdeki ayrıkların kapatılmasında,
- Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
- Dişlerin uzunluklarını arttırmada,
- Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde,
- Ön dişlerin çürük olması durumlarında,
- Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde,
- Sararmış ve eski dolguları olan dişlerde,
- Çapraşık ve eğri dişlerde,
- Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
- Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
- Diş formundan memnun olunmayan dişlerde,
- Kalıtsal yapı bozukluklarında.